12.11.2022 Where are they now?

12.11.2022 Where are they now?

 

Kuljen kuolleiden kivien keskellä. Ne liittyvät joskus muinoin eläneisiin ihmisiin, jotka ovat poistuneet ajasta ikuisuuteen jo aikoja sitten.

 

Italiassa on paljon hyvään kuntoon laitettuja museoita. Niissä kuljeskelee mielellään. Esimerkiksi Palermossa kävimme neljässä jotka kaikki olivat huippukuntoon laitettuja. Esihistoriasta uuteen aikaan, merkkejä ihmisistä jotka ovat joskus eläneet tämän kaaoksen planeetan pinnalla, jolle tulee mielestäni ihan oikein käymään lähitulevassa huonosti.

 

Museoiden ihmiset ovat kaikki poissa. Pian mekin olemme. Tulevaisuudessa menneisyyden historia kirjoitetaan uusiksi riippuen siitä mikä klikki ottaa vallan. Historiaa on myös historian tuhoaminen, kuten nyt näkyy neuvostoajan muistomerkkien tuhoamisessa.

 

Lenininpuisto Linnanmäen kupeessa Alppilassa voi olla tappolistalla. Edesmennyt kirjoittaja Leif Salmen viihtyi tässä unohdetussa poukamassa niin hyvin että nimesi sen mukaan kirjansa “Kävelyllä Lenininpuistossa”.

 

Hän ei vielä tuolloin tiennyt tulevansa kuolemaan 68 vuoden iässä. Eikä hänelle muistomerkkejä pystytetä. Alppilan kapakoiden väki on vaihtunut, kohta kukaan ei enää siellä muista hänen eläneen. Ryyppykaudet seurasivat toisiaan lähes 30 vuotta.

 

Ja jos kerran tuhoamaan aletaan, Aleksanteri II patsas pois Senaatintorin kupeesta. Aleksanterinkadun nimi muutetaan Kotkan tavoin Keskuskaduksi, vaikka sellainen stadissa jo onkin.

 

Olen aina tykännyt museoista. Ongelma on että suositumpiin kohteisiin täytyy ostaa lippu etukäteen tiettyyn kellonaikaan. Esimerkiksi Milanossa da Vincin Pyhä ehtoollista olisi ollut mahdollista päästä katsomaan vasta tammikuussa 2023.

 

Eli tulevaisuudessa täytyy hyvissä ajoin ostaa etukäteen liput museoihin joissa haluaa tungoksessa yrittää nähdä jotain.

 

Mutta Sisiliassa tuli museoannos koluttua kaikessa rauhassa. Siellä ei enää marraskuun vaihteessa ollut jonoja minnekään.

 

Lähes neljä viikkoa Siracusen vanhassa kaupungissa Ortigiassa. Kesä jatkui koko lokakuun. Väki alkoi vähetä vasta kuun lopulla.

 

Sitten ajoimme taksilla Sisilian halki Palermoon. Se oli rauhallisen Siracusan jälkeen kuin olisi tullut Afrikkaan. Napoli, Palermo, Catania ovat muuttumassa ilmeeltään siirtolaisten valtaamiksi kojuiksi jokaisessa kadunkulmassa.

 

Venetsia vajoaa mereen, muu Italia murenee paikalleen. Samaan aikaan ilmastonmuutos ajaa väkeä meren yli. Tulijat saavat heti karkotuspaperin kouraan mutta sen jälkeen heidät päästetään vapaasti kulkemaan. Ja siellä he vähitellen sulautuvat Italian kaupunkien melskeeseen. Laittomia siirtolaisia on maassa miljoona. Laillisia kaksi ja puoli miljoonaa.

 

Italia ja Kreikka joutuvat kantamaan suuren taakan näistä pikkupursillaan Välimeren yli tulijoista. Muu Eurooppa pesee kätensä koko jutusta.

 

Ranskalaiset nostivat juuri metelin kun yksi pakolaisia kuskannut pursi ei päässyt Italiaan vaan ohjattiin Ranskaan. Kauheaa kun heidänkin täytyy ottaa osaa pakolaisaallon hoitamiseen!

 

Samaan aikaan kaikkialla läntisessä maailmassa syntyvyys laskee ja työvoimasta on pula. Poliitikot pettävät äänestäjiä kuvittelemalla että maahanmuutolla ongelma ratkeaa. Lukutaidottomat siirtolaiset eivät kuitenkaan muuta kuin lisää julkisen talouden kuormaa.

 

Lisäksi osaavasta työvoimasta käydään maiden kesken kovaa kisaa. Suomi ei tässä pärjää kielen ja syrjäisen sijainnin vuoksi. Lisäksi on moraalitonta yrittää kuskata köyhien maiden sairaanhoitajat ja muu osaava väki länteen ja jättää kurjuus jatkamaan kurjistumistaan.

 

Italiassa huomaa väen koko ajan muuttuvan yhä aasialaisemmaksi ja afrikkalaisemmaksi. Heille myydään kannattamattomat kaupat ja kahvilat. Osa porukastaan värvätään huumekauppiaiksi.

 

Esimerkiksi Palermossa Cosa Nostra on ottanut huumeiden katukaupan alihankkijaksi nigerialaisen Black Axe mafian. Jokaisessa kadunkulmassa seisoo tummia miehiä pussukat jemmassa perseessään.

 

 

Persujen tapaiset puolueet pärjäävät vuosi vuodelta paremmin Euroopan vaaleissa. Italiassa uuden hallituksen johdossa on Italian Veljien porukka joka edustaa uusfasismia.

 

Tuskin he ehtivät mitään saada aikaan ennen kuin edessä on taas uudet vaalit mutta suunta äärioikealle on selvä. Ihmiset ovat saaneet tarpeeksi siirtolaisista ja rikollisuudesta. Kirveelle halutaan töitä…

 

Palermosta lensimme sekavien vaiheiden jälkeen Milanoon. Se on keskieurooppalainen moderni suurkaupunki. Etelän jälkeen vauras mutta kolkko. Galleriassa huippumuoti etsii höynäytettäviä. Usein aitokin luksus on väärennetty Napolin seudun hikipajoissa, kuten Roberto Saviano kertoo kirjassaan “Gomorrah”.

 

Italia on mafiavaltio. Ja tulee aina olemaan. Mafia on kaikialla yhteiskunnan rakenteissa. Vain vaihtamalla väestö siitä voitaisiin päästä edes hieman eroon. En usko Italian tulevaisuuteen. Se tulee vajoamaan kurjuuteen vähitellen mutta varmasti.

 

Sama kohtalo tosin odottaa myös koko Euroopan Unionia. Toisen maailmansodan jälkeen rakennettujen hyvinvointivaltioiden ylläpitäminen talouskasvun hiivuttua käy ajan oloon mahdottomaksi. Euroopan keskuspankki luo rahaa tyhjästä nappia painamalla niin pitkään että inflaation syö lopulta koko sen arvon.

 

Suomen tapaisissa pienissä merkityksettömissä maissa pitäisi pikaisesti rajusti karsia turhia rakenteita ja palveluja. Mutta yksikään puolue ei uskalla nimetä yhtään kohdetta äänestäjien menettämisen pelossa.

 

Pohjanoteeraus on Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon esitys että maa pelastuu jos leikataan eduskunta-avustajien määrää. Voiko enää mitättömämpää säästökohdetta julkisesti esittää?

 

Kokoomus vaatii koko ajan menokuria mutta ei osaa nimetä yhtään olennaisesti säästöä tuovaa kohdetta karsittavaksi. Ole tässä sitten näiden ääliöiden armoilla…

 

Kuntarakenne turhine virkoineen, terveydenhuollon päällekkäisyys purettava ja  homma keskitettävä viiteen yliopistosairaalaan, turhat koulut ja muu päällekkäinen yliopistojenkin humpuuki veke. Yritystuki, maataloustuki, opintotuki, tuen tuki. Kohteita kyllä piisaa mutta impotentit poliitikot antvat mieluummin mennä homman konkkaan pelätessään menettävänsä äänestäjiä.

 

Se konsultti joka opettaa pelaamaan supistuvan talouden pelejä takoo ison tilin tulevaisuudessa. Mutta vasta sitten kun maa on polvillaan 90-luvun alun laman tavoin ja on pakko ottaa viimeinkin järki käteen.

 

Ei, en seuraa politiikkaa, enkä äänestä. Ei ole ketään jota voisin edes harkita nyt kun Tony Halme ja Matti Nykänen ovat kuolleet…

 

Italia kiintiö on nyt vähäksi aikaa täysi. On aika alkaa katsella taas Aasian suuntaan. Päiväntasaajan toisella puolen aurinko on erilainen. Suomi ja Eurooppa eivät merkitse mitään.

 

Menolippu kauas, kiitos ja näkemiin!

 

 

 

 

Sisilia koronan aikaan ja jälkeen