Maaninen raivo

22.11.2023 Maaninen raivo

 

Ei ole helppoa Elon Muskillakaan. Hänen työmetodinsa on maaninen kiire ja psykologinen raivo. Keskellä vauhtia hän ei siedä hidastavia tekijöitä. Tavoitteet asetetaan ylivoimaisiksi mutta potkut tulevat jos joku ei pysty ylittämään niitä. Ihmisiä palaa loppuun, liian tyytyväisiltä vaikuttavat saavat potkut.

 

Elon Musk olisi voinut elää mukavasti Paypalin myynnistä saamillaan rahoilla. Hän kuitenkin päätti scifin ystävänä suunnata katseensa avaruuteen. Ihmiskunnan selviytymismahdollisuudet ovat olemattomat. Siksi inhimillinen äly täytyy kyetä lähettämään Marsiin. Muuten tekoäly ja muu koneiden kapina valtaa maailman. Ihmiset tapetaan sukupuuttoon.

 

Ihmiskunnan on pakko siirtyä asuttamaan avaruutta. Elon Musk haluaa itsekin kuolla Marsissa sinne lähettämässään avaruusaluksessa. Hänen suurimpia vaikuttajiaan ovat Isac Asimovin Säätiö sarja sekä scifiparodia Linnunradan käsikirja liftareille. Se on ammuttu jo useampaan kertaan avaruuteen Elonin raketeilla.

 

SpaceX on hullun maanikon hanke jolla ei pitänyt olla menestymisen mahdollisuutta. Siellä ne Elonin raketit kuitenkin pörräävät avaruudessa valmistauduttaessa siirtämään inhimillisen älyn parhaat saavutukset viime hetkellä Marsiin.

 

Koska entiset avaruusteknologian yhtiöt eivät saaneet mitään aikaan Nasa palkkasi SpaceX:n kantoraketin viemään ihmisen kuuhun vuonna 2025. Muut avaruushullut miljardöörit Jeff Besos ja Richard Branson jäivät nuolemaan näppejään.

 

Koska turvallisuudesta eikä muistakaan säännöistä Elon Muskin firmassa välitetä homman eteni tarvittaessa vaikka Erikeeperillä rakettien saumoja parsittaessa. Sakot maksettaisiin tarvittaessa myöhemmin.

 

Vaikka tämä raivo apina käyttää maanista kiirettä työmetodinaan, ei fysiikan lait kuitenkaan taivu loputtomiin. Pari päivää sitten SpaceX:n raketti räjähti siruiksi. Nasa on varautunut että seuraava kuulento tulee myöhästymään. Hullulla on hullun voimat mutta vaikka kuinka raivolla puskee ei todellisuuden seinät taivu loputtomiin olipa maailmankaikkeus kuinka kaareva tahansa.

 

Koska Elon Musk välittää myös ilmastonmuutoksesta satsasi hän samalla raivolla sähköautojen pitkään pysähdykissä olleeseen kehitykseen. Monen viime hetkellä vältetyn konkurssiuhan jälkeen maailma on täynnä Tesloja ja Elon Musk laskennallisesti maailman rikkain ihminen. Tällä hetkellä hänen omaisuutensa laskennallinen arvo on 255 miljardia dollaria.

 

Näin ollen hänellä oli varaa ostaa huonosti taloudellisesti menestyvä Twitter 4 miljardilla dollarilla. Kaikki pitivät kauppaa pähkähulluna mutta tarjouksen tehtyään ei Elon Musk enää voinut perääntyä ilman kovia korvausvaatimuksia.

 

Hänellä on Starlinkin satelliittien ansiosta jo oma internet. Näin ollen Musk haaveili kehittävänsä Twitteristä kaiken kattavan alusta jossa raha ja kommunikaatio muodostaisivat kattavan ekosysteemin. Tämä unelman hänellä oli jo ollut Paypalin toimitusjohtajana.

 

Musk osti Twitterin, muutti sen nimeksi tyylilleen ominaisesti pelkän X, potkut suurimmalle osalle työntekijöistä. Mutta maanisen raivon vallassa touhuava neropatti meni kuitenkin liian pitkälle tässä yhä tiukemman oikeanlaista käytöstä vaativassa maailmassa. Muutama paha töräytys eetteriin joita hän pahensi uusilla töräytyksillä. Mainostajat ovat jättäneet X:n ennätystahtia.

 

Elon Muskilla on varaa tuhota entinen Twitter oikuillaan joten hän ei X:n laskeviin tuloihin kaadu. Kuitenkaan X:n kehittäminen kaiken kattavaksi alustaksi ei onnistu. Ehkä Elon Muskin olisi pitänyt pysytellä teknologian parissa ja jättää ihmisten maailma inttämään keskenään siitä mikä on tänään oikein, mikä huomenna.

 

Muskin elämä on ainutlaatuinen esimerkki minne saakka maanisella raivolla voi maailmassa hyvällä onnella päästä. Mutta vuosi vuodelta hänen päänsä oirehtii yhä pahemmin. Elon Muskin pahin uhka on Elon Musk itse.

 

Aivojensa oikkuja korjatakseen hän on parustanut myös Neurolink yhtiön. Sen tavoitteena on asettaa aivoihin implantteja. Kun saadaan resetoitua entinen kuona ja asennettua uudet paremmat ohjelmat ihmiskunta pääsee edes vähän eteenpäin tällä tuhoon tuomitulla planeetalla.

 

Elon Musk oli mukana perustamassa OpenAI:ta. Se tuli markkinoille tänä vuonna kaikille avoimella ChatGPT tekoälyrobotillaan. Alunperin Elon  ja kumppanit pelkäsivät tekoälyn kaappaavan vallan ihmisiltä jos sen kehitys jätetään vain kaupallisille tehoille.

 

Vaikka ChatGPT on vielä varsin keskeneräinen tekoäly saavutti se nopeimmin maailmassa sata miljoonaa käyttäjää. Mutta ihmiset ovat rasittavia, tuli joitain erimielisyyksiä, Musk jätti Open AI:n vuonna 2018.

 

Viime aikoina on OpenAI:n sisällä käyty kiistaa siitä kuinka pitkälle yhteiseksi tarkoitetulla tekoälyllä voidaan siinä sivussa tehdä bisnestä. Microsoft on sijoittanut siihen 13 miljardia dollaria joten vaarana on että markkinamiehet valtaavat tekoälyä vastustamaan luodun tekoälyn.

 

Vaikka suurimman osan ihmisistä mielestä Elon Musk on ympäristölleen vaarallinen mielipuoli, on tässä linnunradan liftaajassa yhdistyneenä kaikki se mitä uusi teknologia voi tuoda tullessaan. Hullut ovat toki aina hallinneet maailmaa mutta nyt tulevat tilalle entistä vaarallisemmat hullut.

 

Onneksi Elon aikoo karistaa maan pölyt kintuistaan ja muuttaa kuolemaan Marsiin. Sitä ennen luvassa vauhtia ja ties minkälaisia kiemuroita.

 

Elon Muskin Teslat pyrkivät osaltaan vähentämään ilmansaasteista maapallolta. Tavoite on yleisesti hyväksytty mutta kuvitelma ihmisen hallitsevan ilmastoa ja sen muutoksia narsistinen ja mieletön.

 

Täällä Sisiliassa on eletty vuosituhansien aikana keskellä rajuja ilmastonmuutoksia. Pronssikauden kulttuurit katosivat jo yli 1000 vuotta eaa kun ilmasto kylmeni muutamiksi vuosisadoiksi. Kun sää oli kylmä ei Välimerestä kohonnut kosteutta joka satoi alueen maihin tuoden leivän.

 

Kun ruoka loppui, loppuivat mm. heettiläisten, babylonialaisten, assyrialaisten korkealle kehittyneet pronssikauden kulttuurit. Egypti oli myös vaarassa sillä ilmaston muuttumisen lisäksi nälkäiset merikansat alkoivat sapuskan perässä kulkiessaan hyökkäillä sen maaperälle. Kyseessä ei ollut mikään yhtenäinen yksi hyökkäys vaan väkeä tuli mereltä yksittäisinä laivastoina.

 

Kun ilmasto alkoi taas lämmetä syntyi Kreikan kaupunkivaltiot ja niiden perustalle Rooman valtakunta. Täällä Siracusassa kulta-aika oli jo 300 vuotta eaa. Tämä kilpaili jopa Ateenan kanssa johtavan kaupunkivaltion paikasta. Talouden ylijäämä valui kulttuuriin ja taiteisiin. Archimedes syntyi ja kuoli Siracusassa. Oppineet mm. Platon heidän joukossaan saapuivat tänne kulttuurin kehtoon.

 

Rooman valtakunta eli kukoistuksensa ilmaston ollessa sopivan lämmin jotta saatiin viljalle välttämättömät sateet. Sisilia oli Rooman vilja-aitta sillä tuossa parhaimmillaan miljoonan asukkaan maailman ensimmäisessä metropolissa oltiin riippuvaisia sinne kuljetetusta viljasta.

 

Mutta kulta-aika meni ohi ja jo pari sataa vuotta keisarikauden alun jälkeen alkoi hiipuminen. Valtaan nousi keisari toisensa jälkeen. He hallitsivat lyhyen aikaa ennen kuin uusi keisari syrjäytti. Samalla Rooman valtakunnan painopiste siirtyi itään. Konstantinopolista tuli uusi pääkaupunki. Se kesti seuraavat tuhat vuotta ennen kuin musulmaanit lopulta valtasivat sen.

 

Lännessä valtakuntaa repivät germaanien ja muiden vaeltavien kansojen hyökkäykset. Jo 300-luvulla Rooma ryöstettiin ja hävitettiin ensimmäisen kerran. Samalla ilmasto jälleen kylmeni. Roomassa oli lopulta jäljellä vain parikymmentä tuhatta asukasta miljoonasta. Seuraavan kerran miljoonakaupunki syntyi vasta 1800-luvulla Pariisiin.

 

Rooman valtakunnan tuhon syistä on kirjoitettu loputtoman paljon. Syitä on esitetty yli kaksisataa. Mutta yhä enemmän saa kannatusta ilmaston kylmenemisen aiheuttaman perikato. Seuraavan kerran alkoi mennä Euroopassa hyvin vasta 800-luvulla Kaarle Suuren aikana.

 

Tätä lämmintä kautta jatkui 1300-luvulle saakka. Sen aikana syntyi renesanssin sivistys, menestyvät kaupunkivaltiot, mahtavat keskiaikaiset katedraalit. Mutta ilmasto teki taas temput; se kylmeni ja elämän edellytykset heikkenivät. Lisäksi idästä saapui uudenlainen aikasempaakin tappavampi rutto. Se niitti kolmanneksen nälän heikentämistä ihmisistä Euroopassa.

 

Kylmää kautta jatkui 1700-luvulle saakka. Sen jälkeen on jälleen kasvit kasvaneet ja teollinen vallankumous muuttanut nopeasti historian pitkässä valossa tarkasteltuna kaiken. Savua tupruttaneet tehtaat saastuttivat maailmaa mutta onko se tällä hetkellä tapahtuvan ilmastonmuutoksen perimmäinen syy, jäisi ainakin korkeimmissa oikeusasteissa todistamatta.

 

Eräiden tutkijoiden mukaan vallalla on ihmisen narsistinen käsitys että ihminen aiheutti ilmaston tämän kertaisen lämpenemisen ja voi myös sen pysäyttää. Muutenkin elämme narsismin kulttuurissa jossa syiden ja seurausten perusteellinen analysointi koetaan ilon pilaamiseksi.

 

Lohdutuksena voisi sanoa että kunhan vielä 30.000 maltetaan niin uusi jääkausi uhkaa. Mutta sitä ennen tämän ihmisen tietoisen älyn viimeiset rippeet ovat ehtineet kadota jopa Elon Muskin Marsiin lähettämästä koloniasta.

 

Tämä em tuli mieleen ihmetellessäni miksi täällä Siracusassa ei ole satanut kunnolla vielä kertaakaan tänä syksynä? Toisaalta on ollut poikkeuksellisen lämmintä joten ilmaan on kosteutta haihtunut. Todennäköisesti kohta syöksyvirtaukset tuovat rankkasateet jotka jatkuvat pitkään. Kovista tuulen puuskista on jo tänään varoitettu täällä itäisessä Sisiliassa.

 

Näitä tuumaillessani se sitten tapahtui: Iltapäivällä sateet tulivat viimeinkin. Pitää vaihtaa varusteita jos haluaa takan lämmöstä katsomaan kuinka autioita täällä on talven tehdessä tuloaan.

 

Musta perjantai pakottaa tilaamaan sikahalpoja tuotteita. Nyt saisi parilla tonnilla 98 tuuman älytelevision. Neljän tähden hotelli viikoksi Venetsiasta lähtee tonnilla. Ja Black Fridayn koneet lennättävät meidät väistämättä vuoden vaihteessa kohti pohjoista.

 

Ortigian saarella elämänmeno on rauhoitunut. Paikalliset ovat ryömineet koloistaan ja kaikki on vähemmän maanista ja kiireistä. Turisteja toki liikkuu. Paljon aasialaisia ja ranskalaisia. Monet paikat ovat sulkeneet ovensa kevääseen.

 

Olen käynyt mantereella kuusi kertaa kuntosalilla joten kunto on kondiksessa kun palaamme Kotkan syntiseen kaupunkiin. Täällä ei treenata yhtä verenmaku suussa ja tavoitteellisesti kuin Härmässä. Paremminkin ihmiset säästävät itseään tekemällä sarjoja liian pienillä painoilla.

 

Italialaiset ovat perässä monessa asiassa. Onko se hyvä vai huono asia on kunkin vapaasti arvioitavissa.  Kuntosalit, marketit, kämpät, terveellinen ruokavalio. Kaikki on Suomessa paremmin.

 

Mutta portaiden kiipeämisessä tulemme perässä. Loputtomat portaikot lienevät yksi syy italialaisten paljon puhuttuun pitkäikäisyyteen. Itsekin huomaan jalkojen voimien ja tasapainoaistin kehittyneen tällä reissulla.

 

Harrastan toisinaan apteekkituottetita. Täällä saa mitä tahansa lääkettä ilman reseptiä kun ei anna periksi vaan inttää riittävästi. Avaamattomat pakkaukset lojuvat ympäri asuntoa. Mutta koska olen kiltti ihminen en kerro todellisuuden toisesta puolesta enempää.

 

Ja dokaamista kannattaa välttää koska sen jälkeen puoli saarta tuntee sinut ja joudut näyttelemään normaalia.

Sisilia koronan aikaan ja jälkeen